Skip to main content

Ekodizajn: Budúcnosť udržateľných výrobkov

ENVIRO-LEG s. r. o. , 6.9.2024

Nariadenie o ekodizajne udržateľných výrobkov (ESPR) nadobudlo účinnosť 18. júla 2024. 

Jeho cieľom je minimalizovať negatívne dopady na životné prostredie počas celého životného cyklu produktu – od návrhu, cez výrobu, používanie, až po jeho likvidáciu – tak, aby sa zachovali alebo zlepšili vlastnosti produktu.

Doteraz sa požiadavky na ekodizajn vzťahovali len na energeticky významné výrobky. Príkladom sú energetické štítky, ktoré máte na práčke či chladničke.

Ekodizajn berie do úvahy environmentálny dopad už pri samotnom návrhu produktu alebo služby. Výrobcovia sa musia zameriavať na to, aby produkty spĺňali nielen svoje funkčné a estetické požiadavky, ale zároveň boli šetrné k prírodným zdrojom a životnému prostrediu.

Smernica stanovuje minimálne požiadavky na ekologický dizajn pre určité kategórie výrobkov.  Udržateľné výrobky musia spĺňať viacero kritérií:

    • spotrebúvajú menej energie,
    • majú dlhšiu životnosť,
    • dajú sa ľahko opraviť,
    • možno ich ľahko rozobrať na časti a súčasti, ktoré sa dajú ďalej používať,
    • obsahujú menej látok vzbudzujúcich obavy,
    • dajú sa ľahko recyklovať,
    • obsahujú viac recyklovaného obsahu,
    • majú počas svojho životného cyklu nižšiu uhlíkovú a environmentálnu stopu.

ESPR umožňuje stanovenie tzv. „požiadaviek na ekodizajn“ pre takmer všetky kategórie tovarov. Obsahuje aj niekoľko ďalších opatrení, ako je napríklad digitálny produktový pas, pravidlá, ako pristupovať k likvidácia nepredaných výrobkov a návod na zelené verejné obstarávanie. 

Smernica kladie dôraz nielen na efektívne využívanie zdrojov a minimalizáciu znečistenia, ale aj užívateľskú vzdelanosť, kedy produkty navrhnuté podľa predpokladov ekodizajnu zahŕňajú aj vzdelávacie prvky, ktoré motivujú k zodpovednému užívaniu a recyklácii.

Prečo je ekodizajn dôležitý?

Pri súčasnom tempe globálnej produkcie a spotreby je nevyhnutné, aby sme zmenili spôsob, akým pristupujeme k výrobe. Ekodizajn ponúka riešenie na zmiernenie environmentálnej krízy tým, že zohľadňuje životný cyklus výrobkov a ich dopad na prírodu. Výsledkom je nielen zníženie množstva odpadu, ale aj menšie čerpanie prírodných zdrojov a zníženie emisií skleníkových plynov.

Okrem environmentálnych výhod má ekodizajn aj ekonomické a spoločenské benefity:

    • Zníženie nákladov: Efektívne využívanie materiálov a energie môže znížiť výrobné náklady a zároveň zvýšiť konkurencieschopnosť spoločností.
    • Pozitívny imidž značky: Spotrebitelia sú čoraz viac citliví na udržateľné produkty a preferujú značky, ktoré dbajú na ekologické princípy.
    • Inovácie a kreativita: Hľadanie udržateľných riešení často prináša inovatívne postupy a produkty, ktoré sú zaujímavé a inšpiratívne pre trh.

Nariadenie o ekodizajne je jedným z kľúčových nástrojov Európskej únie na podporu udržateľného rozvoja a boja proti klimatickej zmene. Ekodizajn predstavuje dôležitý krok smerom k udržateľnej budúcnosti. Ide nie len o spôsob, ako znížiť našu ekologickú stopu, ale aj prístup, ktorý nás učí byť zodpovednejšími výrobcami aj spotrebiteľmi.

ENVIRO-LEG s. r. o. , 6.9.2024